Odprte prijave na eksperimentalne delavnice v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev

V okviru sodelovanja Centra KemikUm pri projektu Evropske noči raziskovalcev 2022-2023 bodo v mesecu juniju in septembru 2023 potekale izvedbe eksperimentalnih delavnic za učenke in učence z naslovoma Živalski svet kot vir navdiha za nove materiale in Inovativnost mladih: odgovor na izzive mikroplastike v okolju.

Trajanje delavnice: 60 min
Termin izvedbe delavnice: po dogovoru
Lokacija izvedbe delavnice: po dogovoru (na vaši šoli ali na Pedagoški fakulteti, UL, Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana)

Vsebina delavnic je primerna za osnovnošolke in osnovnošolce 8. in 9. razreda ter dijakinje in dijake.

Kratek opis eksperimentalne delavnice: Živalski svet kot vir navdiha za nove materiale

Živali so tekom evolucije razvile različne strukture, ki jim omogočajo prilagajanje razmeram v okolju, obrambo pred plenilci, prehranjevanje, gibanje, razvijanje, ipd. Za znanstvenike lahko živalski svet predstavlja neomejen vir navdiha pri sintezi novih materialov s specifičnimi lastnostmi, ki lahko predstavlja rešitev marsikaterega izziva na področju medicine, gradbeništva, prehrane, ipd. Učenci in dijaki bodo v vlogi znanstvenikov preko vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela spoznali in primerjali lastnosti različnih materialov iz živalskega sveta. Na podlagi poročanja rezultatov eksperimentalnega dela bodo učenci in dijaki razmislili o prednostih in izzivih uporabe takšnih materialov v vsakdanjem življenju.

Kratek opis eksperimentalne delavnice: Inovativnost mladih: odgovor na izzive mikroplastike v okolju

Zaradi velike količine mikroplastike, ki vsako leto konča v okolju, le-ta povzroča trajno onesnaženje ekosistemov in prehranskih verig, kar ima vrsto negativnih učinkov na žive organizme. Učenci in dijaki bodo na delavnici v vlogi znanstvenikov preko vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela spoznali sestavo plastične embalaže ter diskutirali, kako trajnostno ravnati pri nakupu in uporabi živil z vidika embalaže živil in trajnostnega razvoja.

Za več informacij in za prijavo na posamezno delavnico, prosimo pišite na e-naslov: kemikum@pef.uni-lj.si

Morda vam bo všeč tudi...