Eksperimentalne delavnice na OŠ Metlika v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev

V sredo, 22. marca 2023 sta, v okviru sodelovanja pri projektu Evropske noči raziskovalcev 2022-2023, na OŠ Metlika za učenke in učence potekali eksperimentalni delavnici Živalski svet kot vir navdiha za nove materiale in Inovativnost mladih: odgovor na izzive mikroplastike v okolju.

EKSPERIMENTALNA DELAVNICA: Živalski svet kot vir navdiha za nove materiale
V uvodnem delu eksperimentalno-raziskovalne delavnice so učenke in učenci spoznali, kako lahko živalski svet predstavlja vir navdiha pri sintezi novih materialov, pri čemer so natančneje spoznali predvsem obrambni mehanizem ribe glenavice. Ribe glenavice so tekom evolucije izgubile vid, zato so razvile posebne obrambne strukture. Iz žlez slinavk sprostijo dve vrsti proteinov, ki se ob stiku z vodo spremenita v gosto sluz. Ta zamaši usta in škrge plenilca. Učenke in učenci so v vlogi znanstvenic in znanstvenikov preko vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela sintetizirali različne sluzi in ugotavljali, kako količina vode vpliva na izbrane lastnosti. Na podlagi poročanja rezultatov eksperimentalnega dela so razmislili o prednostih in izzivih uporabe takšnih materialov v vsakdanjem življenju.

EKSPERIMENTALNA DELAVNICA: Inovativnost mladih: odgovor na izzive mikroplastike v okolju
Vsebina delavnice je bila vezana na problematiko (mikro)plastike, ki vsako leto v velikih količinah konča v okolju in povzroča trajno onesnaženje ekosistemov in prehranskih verig, kar ima vrsto negativnih učinkov na žive organizme. Učenke in učenči so na eksperimentalni delavnici v vlogi znanstvenic in znanstvenikov preko vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela raziskovali in spoznali sestavo plastične embalaže ter diskutirali, kako trajnostno ravnati pri nakupu in uporabi živil z vidika embalaže živil in trajnostnega razvoja.

Pri izvedbi vsake od delavnic je sodelovalo 52 učenk in učencev 8. razreda OŠ Metlika.

Izvajalke aktivnosti: asist. Taja Klemen, asist. Katarina Mlinarec (UL PEF, Center KemikUm), prof. dr. Vesna Ferk Savec (UL PEF, predstojnica Centra KemikUm), Anika Mugerli, Kaja Pavlin in Tjaša Lesar (študentke UL PEF)

   

Morda vam bo všeč tudi...