Mentorstvo dijaških maturitetnih raziskovalnih nalog BIC LJ

V šolskem letu 2021/2022 sta bili v sklopu Centra KemikUm UL PEF pripravljeni dve teoretično-raziskovalni maturitetni raziskovalni nalogi. Nalogi je pripravilo šest dijakinj tehniške gimnazije iz BIC LJ.

Prva, ki so jo pripravile dijakinje Lara Ferjančič, Zala Loboda Skočir, Barbara Kovač, je obravnavala študijo fizikalno-kemijskih parametrov in lastnosti različnih vrst medu z eksperimenti. V nalogi so dijakinje pripravile presek informacij v povezavi z zgodovino čebelarstva in različnih vrst medu ter osnovne značilnosti življenja čebel. V drugem delu so se osredotočile na kemijo naravnih spojin posameznih ključnih sestavin različnih vrst medu in na to temo, vezano na pravilnik o medu, pripravile tudi vrsto kemijskih eksperimentov, ki jih lahko učenci in dijaki izvajajo z medom.


Študija fizikalno kemijskih parametrov in lastnosti različnih vrst medu z eksperimenti, Ferjančič, Loboda Skočir, Kovač

Druga teoretično-raziskovalna naloga, ki so jo pripravile dijakinje Tita Perc, Lea Billa in Tajda Rošer pa je bila vezana na pripravo sobe pobega z naslovom “Skrivnostna kemija naravnih spojin ingverja”. V teoretičnem delu naloge so dijakinje pripravile pregled teoretičnih izhodišč sobe pobega “Escape Room”, ki so jih v drugem delu nadgradile v pripravo lastne sobe pobega na temo ingverja. Soba pobega vključuje različne aktivnosti na tematiko kemije naravnih spojin, ki jih najdemo v ingverju.


Soba pobega: skrivnostna kemija naravnih spojin ingverja (Zingiber officinale Rosc.), Perc, Billa, Rošer

Mentorstvo raziskovalnih nalog je v sodelovanju s tehniško gimnazijo BIC LJ vodil asist. dr. Miha Slapničar.

Morda vam bo všeč tudi...