Delavnice: KemikUm raziskuje

V decembru 2018 in januarju 2019 so potekale tri delavnice z naslovi KemikUm raziskuje nanotehnologijo za čiščenje vode, KemikUm raziskuje različne farmacevtske oblike zdravilnih učinkovin in KemikUm raziskuje kovine v telefonihDelavnic se je udeležilo 75 osnovnošolcev, pri čemer so učenci so ob uporabi vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela in dela z besedili raziskovali izbrane kemijske vsebine v povezavi z njihovim življenjem. Delavnice so v sklopu študija pripravili in vodili bodoči učitelji kemije, študentje 4. letnika.

  • Delavnica KemikUm raziskuje nanotehnologijo za čiščenje vode je bila sestavljena iz dveh delov. V prvem delu so učenci in učen ke Osnovne šole Oskarja Kovačiča ob prebiranju člankov in drugih aktivnosti poglabljali poznavanje vsebine tako z vidika kemijskega znanja kot pomena obravnavane vsebine za družbo in/ali vsakodnevno življenje. V drugem vodenem eksperimentalno-raziskovalnem delu pa smo raziskovali kako lahko očistimo vodo s pomočjo nanotehnologije in preverili, kako je to učinkovito.
  • Na delavnici KemikUm raziskuje različne farmacevtske oblike zdravilnih učinkovin so učenci in učenke osnovne šole v prvem delu delavnice, ki je potekala v računalniški učilnici spoznavali kaj so in zakaj potrebujemo različne farmacevtskih oblike, kaj so alginati in zakaj je pomemben vitamin C. V drugem laboratorijskem delu so učenci in učenke sami izdelali alginatne mikrokapsule, jih testirali in primerjali z ostalimi farmacevtskimi oblikami (šumeča tableta, tableta, tableta s podaljšanim sproščanjem) ter ob tem raziskovali, kako različne farmacevtske oblike, ki so vsebovale vitamin C vplivajo na čas sproščanja tega vitamina.
  • Delavnica KemikUm raziskuje kovine v telefonih je potekala v dveh delih, pri čemer so se učenci in učenke tekom vodenega eksperimentalno-raziskovalnega dela seznanili s pojmom feromagnetizem, raziskovali so, katere izbrane kovine imajo magnetne lastnosti, kje in zakaj v telefonih te lastnosti izkoriščamo, ter zakaj je pomembna prevodnost teh kovin. Ugotavljali so, v katerih rudah se nahajajo kovine, ki jih najdemo v mobilnih napravah in kako te izbrane kovine reagirajo z vročo vodo. V drugem delu so v skupinah kot marketinški posredniki za izbrane kovine z veliko kreativnosti, znanja in domišljije pripravili predstavitev, s katero bi prepričali velika mobilna podjetja, da bodo za izdelavo telefonov uporabili njihovo kovino.

Morda vam bo všeč tudi...